- Jak udekorować kościół na ślub? Praktyczny poradnik dla par młodych
- Sieczka dla konia – klucz do zdrowego układu pokarmowego
- Wykorzystanie symulatorów w szkoleniach na podesty ruchome
- Segregacja prania czy to ma znaczenie ?
- Olej migdałowy – naturalne wsparcie dla Twojej skóry: Właściwości, zastosowanie i korzyści
Czy warto przejść na wegetarianizm? Wpływ diety wege na organizm
Coraz więcej osób rezygnuje na stałe z jedzenia mięsa, jeszcze więcej decyduje się go unikać i zmniejsza jego ilość w codziennej diecie, przestając jeść wędliny, mięsne przetwory, czy konkretne rodzaje mięsa. Czy dieta wegetariańska, pomijając aspekty ideologiczne i ekologiczne, jest rzeczywiście taka dobra na naszego organizmu? Przyjrzyjmy się bliżej jej wadom i zaletom.
Zalety diety wegetariańskiej
Potwierdzają to badania, głoszą o tym media, mówią sami zainteresowani: osoby, które stosują dietę gdzie dominującymi składnikami są zboże, warzywa, rośliny strączkowe, owoce i orzechy, mają szansę dostarczyć organizmowi duże ilości witamin i minerałów, a przede wszystkim błonnika. Substancje zawarte w tych pokarmach powodują oczyszczanie organizmu z toksy, zalegających w nim z powodu diety mięsnej i bogatej w przetworzone produkty.
Diety złożone z warzyw i owoców są również badane pod kątem swojej przydatności w leczeniu raka. Opracowywane są specjalistyczne przepisy na soki owocowe, które pozwalają zwalczać tę chorobę. Wykazują one dużą skuteczność w działaniu antyoksydacyjnym i oczyszczającym. Ponadto dieta wegetariańska jest również lekkostrawna i mało kaloryczna, polecana jest więc osobom, które planują odchudzanie.
Wady diety wegetariańskiej
Wiele osób bardzo popiera ideę wegetarianizmu, ze względu na swoją miłość do zwierząt. Jest to oczywiście godne pochwały, ale nie zawsze wegetarianizm każdemu z nas wyjdzie na zdrowie. Warto się zainteresować przeciwwskazaniami i minusami tej diety, zanim podejmie się decyzję o całkowitym przejściu na nią.
W przypadku laktowegetarianizmu, który polega również na rezygnacji z jaj, można obawiać się braków wapnia, witamin D i B12, które są istotne dla naszych kości, skóry i układu nerwowego. Brak ryb i mięsa w pożywieniu powoduje, że traci się najważniejsze i najlepsze źródło żelaza, a także minerałów takich jak cynk, selen czy dostępu do kwasów tłuszczowych omega 3 – bardzo korzystnych dla naszego organizmu. Ciężko je zastąpić popularnymi zamiennikami, takimi jak na przykład soja, suplementy diety to też nie do końca dobre rozwiązanie, bo najlepiej przyswajalne są naturalne składniki. Warto mieć to wszystko na uwadze przy przechodzeniu na taką dietę.
Szczególna odmiana wegetarianizmu – raw food
Czym jest ta tajemnicza nazwa? Raw food oznacza ni mniej, ni więcej surowe pożywienie. Jest to dieta, która może łączyć się z wegetarianizmem, jednak jej założenia są nieco inne. Głównym warunkiem tej diety jest niestosowanie żadnych sposobów przetwarzania produktów spożywczych – nie można więc ich gotować, piec, czy dusić, niedopuszczalne są żadne sposoby termicznej obróbki powyżej temperatury 45 stopni Celsjusza. Można zapytać, jak w ten sposób cokolwiek przygotować do jedzenia? Po prostu unika się produktów, które nie nadają się do spożycia w stanie surowym i nieprzetworzonym. Jedyne dozwolone sposoby obróbki to naturalne procesy, jak kiszenie czy fermentacja, które zachodzą bez użycia temperatury.
Czy taka dieta jest zdrowa? Z pewnością spożywanie dużej ilości świeżych warzyw i owoców ma korzystny wpływ na zdrowie, ale niektóre z nich również należałoby ugotować czy udusić, aby wydobyć z nich pełnię właściwości odżywczych. Taka metoda może służyć dobrze jako sposób oczyszczania organizmu raz na jakiś czas, jednak stosowana dłużej niekoniecznie odbija się korzystnie na zdrowiu.