- Jak udekorować kościół na ślub? Praktyczny poradnik dla par młodych
- Sieczka dla konia – klucz do zdrowego układu pokarmowego
- Wykorzystanie symulatorów w szkoleniach na podesty ruchome
- Segregacja prania czy to ma znaczenie ?
- Olej migdałowy – naturalne wsparcie dla Twojej skóry: Właściwości, zastosowanie i korzyści
Pyszny deser na lato
Gdy nadchodzi lato, mamy coraz większą ochotę na jedzenie owoców sezonowych. Chociaż w sklepach możemy je kupić przez cały rok to właśnie latem smakują najlepiej, są naturalne i mają najwięcej witamin i składników odżywczych. Truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie czy owoce leśne – chciałoby się jeść je wszystkie. Owoce możemy zrywać prosto z krzaczka i zjadać od razu ale też przygotowywać z nich wiele innych pyszności. Popularne są więc ciasta z owocami, muffinki, słodkie ciasteczka, orzeźwiające galaretki i desery lub owocowe lody. Do szczególnie pysznych należą sorbety czyli desery lodowe. Taki sorbet każdy może przygotować z łatwością i co najważniejsze – będzie to przekąska naturalna, bez konserwantów, pełna znakomitego smaku. Pyszny sorbet przyrządzimy właśnie z truskawek. Ogromną zaletą tego deseru jest jego prostota. Jeśli chcesz dowiedzieć się jaki jest sorbet truskawkowy prosty przepis ten artykuł jest zdecydowanie dla Ciebie!
Właściwości truskawek – samo zdrowie
Truskawki są pyszne, pachną i smakują latem. Oprócz tego są prawdziwą witaminową bombą dlatego jeśli nie masz uczulenia na owoce, jedz je kiedy tylko możesz i pod różną postacią. To super owoce, które mają wiele leczniczych właściwości: odkwaszają organizm, regulują ciśnienie krwi, chronią przed zachorowaniem na nowotwór, wspomagają proces odchudzania. Warto jeść je szczególnie teraz ponieważ łagodzą stany zapalne i wzmacniają odporność.
Składniki i przepis
Do przygotowania czterech porcji sorbetu truskawkowego będą nam potrzebne zaledwie dwa składniki: kilogram truskawek i szklanka cukru. Jeżeli chcemy przygotować więcej porcji tego smakołyku musimy odpowiednio zwiększyć proporcje.
Zaczynamy od zagotowania szklanki wody z cukrem (cały czas mieszając). Odstawiamy i studzimy. Powstaje nam zimny syrop. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i miksujemy z syropem. Całość wstawiamy do zamrażarki na sześć godzin – w tym czasie co dwie godziny wyjmujemy i mieszamy. Po upływie czasu przygotowujemy pucharki lub miseczki i rozkładamy do nich nasz sorbet. Możemy udekorować listkami melisy lub ulubionymi ozdobami cukierniczymi, bitą śmietaną albo oprószyć startą czekoladą. I gotowe!